Urheilu, Vedonlyönti

Ravit vain vanhusten harrastus?

Ravit vain vanhusten harrastus?
Ravit

Mistähän moinen väite on saanut alkunsa, että ravit olisivat vain vanhusten harrastaus? Voin hyvin kuvitella, että mielikuvat vanhoista hevos-Harreista hyppää lajista tietämättömän verkkokalvoille melko nopeasti. Kyseessä ei kuitenkaan missään nimessä ole vain vanhusten harrastus.

Junnut

Olkoon kyseessä sitten ravi- tai ratsastusurheilu, niin lajin parissä pyörii varmasti nuorisoa. Mistä muutoin tulevaisuuden tekijöitä saataisiin, jos ei nuorisosta?

Nuorimmat hevostelijat ovat aloittaneet uransa jo tuttipulloikäisinä, kun oma isä tai äiti on raahannut kesan mukanaan tallille harrastuksen pariin. Niin se vain menee, että varmasti hevosihmisen äidinmaidosta välittyy jotain myös jälkipolvelle.

Junnuille järjestetään myös omia ravilähtöjä, kuten ponilähtöjä. Poneilla harrastamisen aloittaminen on huomattavasti helpompaa, kuin pyrkiä heti kättelyssä hyppäämään huippukunnossa olevan ravurin kärryille. Ponien kanssa saa jo junnuna hyvää tuntumaa lajista ja poneille järjestetäänkin lähes joka raveissa omia lähtöjä ennen varsinaisten ravien alkua.

Eikä pidä vähätellä junnujen voimaa lajeissa. Järjestetäänhän Suomessa vuosittain myös ponikuninkaalliset, joissa osallistujina on junnuja. Ravikilpailusäännöissä allekirjoittaneen muistin mukaan A-poneilla saa ajaa alle 16-vuotiaat. Joten junnuista on kyse ja samalla myös tulevaisuuden huipuista lajin parissa.

Nuoret harrastajat

Kaikkien ei toki pidä olla kiinnostuneita itse kärryille hyppäämisestä, vaan lajin seuraaminien ja pelaaminen ovat myös suuressa suosiossa. Ja uskaltaisin väittää, että suurissa ravikilpailuissa suurin osa pelaajista ja katsojista ovat aivan muuta ikäluokkaa, kuin vanhuksia.

Nuoret aikuiset ja keski-iän kynnyksellä olevat aikuiset ovat juurikin sitä porukkaa, joita raveissa useimmin näkee. Raveihin tullaan kaveriporukalla pitämään hauskaa ja irrottautumaan arjesta. Onhan viikonloppu hauska aloittaa hyvällä kaveriporukalla pelilappuja täytellessä ja olutta maistellessa sekä samalla irrottautua arjesta.

Perheelliset

Kyllä, raviurheilun piireissä on myös perheellisiä ihmisiä niin itse hevoseten parissa toimivina kuin pelaajinakin. Ja useimmiten perheelliset hoitavatkin hevosia yhdessä, joten harrastusta voi kutsua ihan koko perheen harrastukseksi siinä vaiheessa.

Lapsille hankitaan ajoissa oma poni, kun isä treenaa omaa ravuriaan ja äiti käy viikonloppuisin omalla ratsullaan kisoissa. Mikäs sen mukavampi harrastus, hivenen vain hintava.

Vanhukset

Hevoset

Kyllä, raveissa näkee myös vanhuksia. Ihmsiä, jotka ovat vuosikymmeniä olleet raviurheilun harrastajia ja kinnostuneita raviurheilusta. Kaikki kunnioitus heille. Ja heissä näkeekin oivan esimerkin siitä, kuinka harrastus vie mukanaan. Ja oiva esimerkki myös siitä, kuinka pitkäikäinen harrastus raviurheilu voi olla. Vaikka itse ei pääsisi enää hevosen kärryille kiipeämään, voi aina olla katsomon puolella kannustamassa tai seurata lajia television ääressä.

Nyt kun ikärakenteiden muuttuminen on hyvin ajankohtainen asia, en ihmettelisi, jos jo jonkin verran raviurheilukeskusten katsomoissa nähdyt vanhuksille tarkoitetut seniorituolit tulisivat yleistymään. Mutta tämä on tietysti vain spekulaatiota.. Joka tapauksessa vanhoille ihmisille tarkoitettuja ekstroja tullaan varmasti kehittämään lajin parissa, kuitenkin suuri asiakaspotentiaali piilee vanhemmassa ikäryhmässä!

Raviurheilu ei siis ole pelkästään vanhusten laji, vaan lajin parissa toimii kaiken ikäisiä. Ihan vauvasta vaariin saakka. Ja allekirjoittanut voi taata, että mikään ei ole palkitsevampi harrastus, kuin oikeiden eläinten kanssa harrastaminen. Ikään katsomatta raviurheilu voi valloittaa kene tahansa sydämen ja viedä mukanaan hamaan tulvaisuuteen saakka. Kyllä, aina siihen saakka kun itse olet vanhus.